before-sunrise11

Αφιερωμα: Before Sunrise/Sunset/Midnight – Μια ιστορια, μια εικοσαετια

Δημοσιεύτηκε στις July 8, 2014 | Συντάκτης: | Blogs, Flashbacks, Movie Reviews |

Η Ζωή Γερολέμου ξετυλίγει την ιστορία της ανατροπής που βίωσε από τη ρομαντική τριλογία Before Sunrise, Before Sunset, Before Midnight!

Δε θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου ως φαν των ρομαντικών ταινιών. Καθόλου θα έλεγα. Συγκεκριμένα, μπορεί να ανήκω στην ομάδα των τριών – τεσσάρων ατόμων από ολόκληρο τον πλανήτη που δεν έχουν δει ακόμη ταινίες όπως το “The Notebook” και το “A Walk to Remember”. Δε με πιστεύετε, ε; Η αλήθεια είναι ότι δεν έτυχε, ούτε και το επιδίωξα. Απλά επειδή δε με ενθουσιάζει το είδος. Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης, βέβαια, είναι ότι αν τύχει και με εντυπωσιάσει μια τέτοια ταινία (υπερβολικά σπάνια, μα την αλήθεια), θα μου αρέσει σε τέτοιο βαθμό, που θα μπει αυτόματα στη λίστα με τις αγαπημένες μου ταινίες. Οπότε μιλάμε για την απόλυτη ανατροπή για τα δικά μου κινηματογραφικά δεδομένα.

Φανταστείτε, λοιπόν, τι θα έγινε όταν παρακολούθησα και ενθουσιάστηκα από μια ολόκληρη τριλογία ρομαντικών ταινιών. Και μιλάω φυσικά για τα “Before Sunrise”, “Before Sunset” και “Before Midnight”, που μέσα σε, σχεδόν, μια εικοσαετία (από το 1995!) παρουσιάζουν την πορεία ενός ζευγαριού από τη ξαφνική τους γνωριμία μέχρι τη μετέπειτα επανασύνδεσή τους και, τέλος, την ώριμη τους φάση σαν παντρεμένο ζευγάρι.

Μια γρήγορη ματιά στις τρεις αυτές ταινίες:

Before Sunrise (1995)

Ένας νεαρός άντρας, ο Jesse (ο Ethan Hawke σε έναν από τους πρώτους του πρωταγωνιστικούς ρόλους), και μια νεαρή γυναίκα, η Celine (η πολλά υποσχόμενη, τότε, Julie Delpy), συναντιούνται σε ένα τρένο που ταξιδεύει στην Ευρώπη. Χημεία υπάρχει από την πρώτη στιγμή και η έλξη είναι αμοιβαία. Έχουν μια νύχτα στη διάθεσή τους πριν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Αποφασίζουν να κάνουν μια στάση στη Βιέννη και να περάσουν το βράδυ, ξέρωντας πως, ίσως, αυτή να είναι η πρώτη και η τελευταία τους νύχτα μαζί. Οι ήρωές μας, δύο από τους πιο ανθρώπινους και ρεαλιστικούς χαρακτήρες του σύγχρονου κινηματογράφου, περπατάνε στους δρόμους της Βιέννης, συζητώντας περί ανέμων και υδάτων, γελώντας και ανοίγοντας τους εαυτούς τους, ο ένας στον άλλο, σε εμάς, αλλά και σε ένα ρομάντζο, που αν και φαντάζει να έχει προδιαγεγραμμένο τέλος, φροντίζουν να το ζήσουν στο έπακρο. Και καταφέρνουν να μας αποδείξουν ότι για να φτιάξεις μια πραγματικά όμορφη ρομαντική ταινία δε χρειάζονται, απαραίτητα, το μελό και το δακρύβρεχτο στόρι˙ απλά δυο καλοφτιαγμένοι και συνάμα αληθινοί κινηματογραφικοί χαρακτήρες, με έξυπνους και προσεγμένους διαλόγους και ίσως και μια όμορφη πόλη, όπως η Βιέννη.

before-sunrise

Before Sunset (2004)

Οι δύο ήρωές μας συναντιούνται ξανά, 9 χρόνια μετά από την πρώτη τους συνάντηση στη Βιέννη˙ αυτή τη φορά στην πόλη του Παρισιού. Βρίσκονται και οι δύο σε εντελώς διαφορετική φάση από ότι στην τελευταία τους συνάντηση. Προσπαθούν μέσα από τις συζητήσεις τους να αναπληρώσουν το χαμένο χρόνο και να καλύψουν τα γεγονότα και τις αναθεωρήσεις που έφερε στη ζωή τους η τελευταία δεκαετία, καθώς οι ίδιοι βαδίζουν προς την ωριμότητα. Έχουν πάλι, όμως, μόνο μια μέρα μπροστά τους καθώς ο πρωταγωνιστής μας, όντας πλέον επιτυχημένος συγγραφέας, πρέπει να προλάβει την πτήση που θα τον μεταφέρει στον επόμενο σταθμό της περιοδείας για την προώθηση του νέου του βιβλίου. Οι πρωταγωνιστές μας μεταφέρουν στην ταινία στοιχεία του εαυτού τους και δείχνουν πιο ταιριαστοί από ποτέ σε αυτή τη δεύτερη κινηματογραφική τους συνάντηση. Ωριμάζουν μαζί με τους ήρωές τους και δε σε αφήνουν να αμφισβητήσεις, ούτε στιγμή, τους ξεχωριστούς χαρακτήρες τους οποίους υποδύονται.

before-sunset

Before Midnight (2013)

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος αυτής της κινηματογραφικής τριλογίας, βρίσκουμε τους ήρωές μας παντρεμένους και τη σχέση τους, όπως και τους ίδιους, στην πιο ώριμη τους φάση. Βρίσκονται σε διακοπές στην Ελλάδα, με τις δυο κόρες τους, σε σπίτι φίλων. Με φόντο τα πελοποννησιακά τοπία και μια bonus συμμετοχή της Χάρις Αλεξίου (!) στο soundtrack της ταινίας, οι χαρακτήρες μας κάνουν το τελευταίο τους κινηματογραφικό ταξίδι στη μεγάλη οθόνη και συζητάνε για το πού βρίσκεται σήμερα η σχέση τους μετά από, σχεδόν, μια εικοσαετία γνωριμίας και αρκετά χρόνια γάμου. Συζητάνε πώς τους άλλαξε ο χρόνος και κάνουν απολογισμό πεπραγμένων. Παλιά και πετυχημένη η συνταγή. Ο χρόνος δεν κατάφερε να την φθείρει. Το τέλος του ταξιδιού έχει φτάσει, οι ήρωές μας δείχνουν πιο ολοκληρωμένοι από ποτέ και οι πρωταγωνιστές αποχαιρετάνε, με τον καλύτερό τους εαυτό, την όμορφη αυτή τριλογία ταινιών. Όλα αυτά, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

before-midnight

Οπότε, αν ψάχνετε για κάποια ταινία που θα σας κάνει να αναθεωρήσετε την άποψη που έχετε για τις ρομαντικές ταινίες και να γεμίσει τις καλοκαιρινές σας νύχτες με έναν αέρα νοσταλγίας για μια εποχή όπου η ανθρώπινη επικοινωνία έμοιαζε, αλλά και ήταν, τόσο ανεξάρτητη από τα τεχνολογικά μέσα˙ μια εποχή που, αν και τόσο κοντινή χρονολογικά, φαντάζει ώρες ώρες πολύ μακρινή, τότε δώστε την ευκαιρία στο Jesse και τη Celine να σας διηγηθούν την ιστορία τους, μέσα από μια, σχεδόν, 5ωρη κινηματογραφική περιδιάβαση σε κάποιες από τις ομορφότερες περιοχές και πόλεις της Ευρώπης.

Συντάκτης: Ζωή Γερολέμου
Αξιολόγησε το άρθρο

Εσύ τι λες για όλα αυτά;