mesenikolas1

Week Two: Μεσενικολα 2008 (ΠΟΠ, V.Q.P.R.D)

Δημοσιεύτηκε στις July 7, 2014 | Συντάκτης: | One Wine One Week |

Η Κατερίνα Αρχιμανδρίτου μπαίνει στη δεύτερη εβδομάδα του One Wine One Week περιγράφοντας ένα πολυβραβευμένο κρασί με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Ladies and Gents το Μεσενικόλα του 2008!

Δεύτερη τυχαία επιλογή για αυτή την εβδομάδα : Μεσενικόλα του 2008 (ΠΟΠ, V.Q.P.R.D). ‘Ένα κρασί με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (βραβευμένο ούκ ολίγες φορές), από το οινοποιείο του κ. Γ. Καραμήτρου. Αποτελεί προϊόν οινοποίησης από τις ποικιλίες Μαύρο Μεσενικόλα και Syrah-Garignian σε αναλογία 70- 30%. Η γεύση του είναι πολύ χαρακτηριστική : θα την θυμηθώ και την επόμενη φορά, ακόμη και με κλειστά μάτια!

Χαρακτηριστικά

Το κρασί έχει ελαφρύ άρωμα, πλούσιες τανίνες, βαθύ κόκκινο χρώμα και μόνο 12% Vol. Θα το συνιστούσα σε όσους δεν τους αρέσουν τα γλυκά ή ημίγλυκα κόκκινα κρασιά. Σερβίρεται στους 18 βαθμούς κελσίου, με κρέας, αλλαντικά σαλάτες και φρούτα.

mesenikola6

Φώτο: Katerina Archimandritou

Mr.Nicolas ή Μεσενικόλα

Ξανά, το όνομα ήταν αυτό μου κίνησε την περιέργεια. Έψαξα και έμαθα λοιπόν, πως η ποικιλία Μεσενικόλα είναι μοναδική στο είδος της και καλλιεργείται στους αμπελώνες των χωριών Μεσενικόλας, Μορφοβούνι  και  Μοσχάτο στην κατάφυτη πλαγιά ανατολικής έκθεσης που απλώνεται από τον κάμπο της Καρδίτσας μέχρι την λίμνη Πλαστήρα. Το χαρακτηριστικό όνομα προέρχεται από κάποιον Mr. Nicolas ο οποίος φέρεται να ήταν, είτε ο νοικοκύρης του χωριού (επί τουρκοκρατίας), είτε ο Βάιλος Νικολά Σαντομέρ ο ΙΙΙ (το 1304). Σε κάθε περίπτωση ο κύριος αυτός έφερε την αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή όπως και την συγκεκριμένη ποικιλία.

Μεσενικόλα: δεν είναι μόνο κρασί αλλά και γιορτή!

Η γιορτή κρασιού με το ίδιο όνομα αποτελεί μια από τις κορυφαίες εκδηλώσεις του Νoμού Καρδίτσας. Έχει γίνει θεσμός και αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό γεγονός στο οποίο συμμετέχουν οινοποιοί οι οποίοι και επιβραβεύονται για τους κόπους τους (Μακάρι να μπορούσα να πάω το δεκαπενταύγουστο…)

Συνειρμοί

Έχοντας πιεί αλλά και διαβάσει, αυτά μου ‘ρχονται στο μυαλό : O Κυρ-Νικ ή Mr. Nicolas (να ‘ταν άραγε ξανθός ή μελαχρινός;), το Μεσημέρι, τα Άγραφα, οι Μεσενικολίτες, η Λίμνη Πλαστήρα, το Bυζάντιο, η Φραγκοκρατία, η Tουρκοκρατία, οι αμπελώνες-κύπελλα, οι κουτσουπιές, η Γιορτή κρασιού, το Μουσείου Οίνου και Αμπέλου…Τα υπόλοιπα τα αφήνω σε σας (πιείτε και εσείς κανένα ποτηράκι, μην τα θέλετε όλα έτοιμα!). Alors Mr. Nicolas: Sante!

mesenikolas5

Φώτο: Katerina Archimandritou

ΥΓ 1: Περισσότερα για το οινοποιείο: http://www.messenikolaswines.com/

YΓ 2: Οι φωτογραφίες είναι ιδιοκτησία της Katerina Archimandritou

Συντάκτης: Κατερίνα ΑρχιμανδρίτουΚατερίνα Αρχιμανδρίτου

Σπούδασε Διπλωματία και Διεθνές δίκαιο. Της αρέσει η μουσική (Ωδείο Αθηνών, 10 χρόνια στο κοντέρ…).

Έχει πάθει έρωτα με το Εchoes & τους Pink Floyd, το καλό κρασί και την θάλασσα (ενίοτε μπορεί και χωρίς τ’αγόρι). Γουστάρει να φωτογραφίζει και να γράφει. Μάλιστα, τώρα τελευταία έχει ξεκινήσει να “γράφει” πολλά και πολλούς στα παλιά της τα υποδήματα γιατί απλά, όπως λέει και το τραγούδι του αείμνηστου Μ.Χατζιδάκη:

“Η ζωή περνά και πίσω δεν γυρνά
η ζωή μας φαρμάκια μας κερνά
και ποτέ, ποτέ βρε άνθρωπε κουτέ
το ποτήρι μη το ξεχνάς ποτέ.”

Αξιολόγησε το άρθρο

Εσύ τι λες για όλα αυτά;